Fra Dragør til Skagen – Kunne lyde som en gammel fisker fortælling.  Men det handler om en episk smuk cykeltur med alle sanserne i bagagen.

Dækkene ruller let på det hårde sand på stranden ved Løkken. Skumringen giver horisonten en dybrød glød og forstærker sanserne. Bagagen på cyklen føles ikke så tung som på nogle af de foregående dages cykling på singletracks og i højt græs. Bagude ligger 6 dage på cyklen gennem noget af Danmarks smukkeste natur. I dag har ruten bl.a bragt mig gennem Nationalpark Thy, lange landevejs og grusvejsstrækninger og mtb spor ved Slettestrand. Planen er at spise aftensmad i Løkken, og derefter finde et sted på stranden, hvor jeg kan slå mit lille étpersoners telt op.

Denmark Across fra Dragør til Skagen først syd, så vest og så nordpå – Ikke fugleflugtslinie ingen hjælpemidler kun dig den cykel og din oppakning

Denmark Across hedder bikepacker løbet jeg deltager i. Fredag morgen kørte jeg og de andre 8 deltagere (bl.a en tandem) fra Dragør med kursen sydpå mod danmarks sydligste punkt ved Gedser, derefter vestpå over Lolland, Langeland, Fyn og Sønderjylland. Fra Padborg gik det stik nord og vestpå ud til Vejers Strand og derefter nordpå langs Jyllands vestkyst. 1250 km af stier, mtb spor, grusveje og så få landeveje som muligt.

Uforudsigelighed og omskiftelighed

Uforudsigelighed og omskiftelighed må være de ord der bedst beskriver, det jeg har været igennem. Både vejret og ruten har været omskiftelig. Høj sol, kraftige regnbyger, lette landevejsstykker og uendeligt langsomme stipassager med sump, kolort og hegn. Det var helt umuligt at forudsige hvor langt dagen ville bringe mig, og hvilket terræn der lå lige om hjørnet.

Ikke et spor eller en sti men kun en retning –

Meget af ruten er kørbar på mtb, og noget af den er ikke. Det sidste må jeg sande, da jeg nord for Nørre Lyngby i Nordjylland står på toppen af en 60 meter høj klit og kan se frem til nogle kilometer med vandring i løst sand.

Ned af en lodret skrænt (næsten med livet som indsats)

Skrænten ned til stranden er næsten lodret, men jeg finder et sted hvor et vandløb har skåret et spor ned af skrænten. Med cyklen på tværs foran mig som en slags støtte, får jeg kæmpet mig ned gennem knædybt lermudder, nogle steder så stejlt, at jeg må bukke mig meget langt ned for at cyklen kan få fodfæste. Et par gange strejfer det mig at det nok havde været smartere at være vendt om og have fundet ned på stranden et mere tilgængeligt sted.

Nogle nervepirrende minutter senere er jeg sikkert nede på stranden og benytter mig af særreglen om, at det er tilladt at køre på stranden på Vestkysten, i stedet for på det officielle gps-spor.

Ulempen ved dette er, at man ikke ved om man pludselig ikke kan fortsætte på stranden, og så skal man køre direkte ind i landet til sporet, hvilket nogle steder kan være ret langt.

Fra Lønstrup følger jeg derfor stort set gps sporet resten af vejen op til Grenen.

På 7. dagen nærmest et bibelsk citat, som også markerer min slutdestination

På 7. dagen rammer jeg Grenen, hvor jeg sammen med turister fra alverdens lande ser bølgerne fra Kattegat og Skagerak brydes om herredømmet. 150:13:42 viser min gps at det har taget, heraf de 72:47:17 i bevægelse. De mange indtryk undervejs giver et lidt omtumlet indtryk af de mange kilometer i sadlen. Men et samlet billede af eventyr, frihedsfølelse, fantastisk natur, køreglæde og søde folk overalt står helt klart og tydeligt.

(Billeder og tekst fra Jakob Carlsen cykeltur fra Dragør til Skagen)…. et udpluk af de mage gde skud, som Jakob har begået på denne tur.

1109-3 1109-4 1109-5 1109-6 1109-7 1109-8 1109-9 1109-10 1109-11 1109-12 1109-13 1109-14 1109-15 1109-16 1109-17 1109-18