Alt om Cykling har testet X-Bionic produkter – Nedenfor er anmeldelsen gengivet

 

Vi har testet X-bionic løse ærmer og ben sommeren over, og de er gode! Kompressionsstrømper er jo et “no go” på cyklen, men hvis man nu alligevel skal ud og cykle langt, og har erkendt at det faktisk har en meget god effekt det der kompression… hvad gør man så?

Test, Tekst & Foto: Uggi Kaldan 

Løsningen er simpel; løse ærmer og løse ben fra X-bionic, her er det nemlig indbygget! På de helt varme dage nytter det selvfølgelig ikke så meget, man bliver jo nødt til at køre kort / kort bare en gang i mellem. Men med den “sommer” vi har haft, har der været rig mulighed for at køre med løse ærmer og ben. De har i hvert fald været fast inventar på rigtig mange af testerens ture.

Strikket som et par strømper

Som nævnt – og som det ses på billedet, er produkterne fra X-bionic strikkede, og ikke lavet af vævede materialer, der er syet sammen, som de fleste andre løse ærmer og løse ben. En feature der faktisk også går igen i bibshorts og jerseys fra det Schweiziske firma X-bionic. Det giver nogle muligheder for at tilføje nogle unikke egenskaber til produkterne, som ikke på samme måde kan opnås i produkter af vævede materialer.

Som det ses på billedet herunder er der også en del detaljer på disse løse ærmer og ben, som man ikke ser på de fleste “standard” produkter indenfor kategorien. Billedet er i øvrigt taget efter 6 måneders intens brug (og misbrug) – de ser nærmest ud som nye! Imponerende.

Xbionic legs and arms

Den strikkede kontruktion betyder at benene og armene kan strække sig ekstra meget nogen steder og sidder helt tæt andre steder, hvor det normalt ikke er muligt med den klassiske “rør konstruktion”. Som det tydeligt ses er særligt benene specifikt strikkede efter formen på et ben. Både arme og ben smyger sig til kroppen og hverken slasker eller glider ned af arme og ben. Alene det sidste er en markant fordel. Løse ben og ærmer der glider stille og roligt ned, er måske noget af det mest irriterende man overhovedet kan opleve på en cykeltur.

Den tekniske strikning betyder også at X-bionic har kunne tilføje kompressionszoner, som altså skulle øge restitutionen og modvirke kramper. De har også formået at skabe et “airflow” der udnytter kroppes respirationsmekanismer til at køle og varme, når det er nødvendigt. Oplevelsen er at på varme dage føles produktet kølende, på kolde dag let varmende. Ret smart.

X-bionic leverer høj kvalitet

Som sædvanlig har vi testet produktet grundigt, og naturligvis også mishandlet produktet. Bare for at se hvad det egentlig kan holde til!? Producenten anviser ikke man vasker over 40 grader, og de anbefaler heller ikke man tørretumbler produktet; så vi har naturligvis gjort begge dele – hver gang vi har vasket.

Udover mishandling i vaskeprocessen har vi naturligvis også haft dem med på utallige cykelture. Her har vi har taget dem på og af, hen over cykelskoene, hevet og slidt i dem, og i det hele taget udfordret den elastiske strik på skammeligste vis.

Resultatet bekæfter til fulde fornemmelsen man får, når man første gang åbner æskerne X-bionic leveres i; kvalitet! Elasticitet og farve står som da vi pakkede dem ud første gang, og vi forventer faktisk at de holder mange år endnu, eller i hvert fald indtil vi styrter næste gang, og skal ud og købe et par nye. Desværre er løse ærmer og ben ofte første offer når man falder på cyklen.

Virker det der “partial kompression”… osv?

I forhold til performance er et klart at en test hvor én person (testeren) prøver et produkt, der bliver resultatet naturligvis ikke ret videnskabeligt. Funktionelt fungerer de 100% – de sidder tæt, de er rare at have på, og de holder til MANGE timers brug og misbrug uden at se ud til at blive det mindste slidt! X-bionic nævner selv at de bruger en meget høj kvalitets garn hvilket skulle sikre høj kvalitet, og efter vores test kan vi bekræfte den påstand. Det er også sådan det skal være, når et par løse ben og ærmer koster henholdsvis 549,- kroner og 449,- kroner i vejledende udsalgspris.

Hvad med de mere tekniske aspekter?

Expansion Knee™ – eller knæ og albuer der kan udvide sig. 
Knæet og albuen er strikket som en slags harmonika, hvilket medfører en øget isoleringsevne i alle stillinger med knæet, der er et udsat sted. Det elastiske system danner kamre der i teorien skulle give isolering ved at “opbevare” varm luft under stoffet. På cyklen er vores oplevelse at det virker.

AirConditioningSpot™ 

Det er klassisk at man begynder at svede i knæhaserne utroligt hurtigt når man arbejder hårdt. X-bionic derfor udviklet et cirkulær strikket materiale der tillader øget åndbarhed i knæhaserne. Det helt klart også som noget der virker!

X-BIONIC® Partial Kompression – en form for delvis kompression!? 

Nu er vi ude i noget hvor selv videnskaben er lidt usikker på hvad der virker og hvordan. Nogle studier tillægger kompression meget stor effekt / værdi – andre studier måler væsentlig mindre effekt. Personligt føler testeren at han har en positiv effekt ud af kompression, både på cyklen men også som restitution efter cykling. Benene er derfor ofte det sidste jeg tager af efter en cykeltur… (en vane testerens hustru mener bør stoppe!).

AoCs anbefaling? Prøv det – og hvis det virker for dig, så er det fedt! Men vi kan ikke garantere det virker, og videnskaben bag kompression er ikke 100% entydig (Det er videnskab i øvrigt sjældent).

Af dem der mener kompression virker, kan det dog nævnes, at X-bionics “partial kompression” er et af de produkter der testes til at være mest effektive.

Sømløs konstruktion

I sig selv ikke noget der er særligt unikt for X-bionic, men det er dyrere at strikke noget rundt, en det er at tage et stykke vævet stof og sy det sammen. Fordelen er du undgår en irriterende syning – ulempen er at “seamless” produkter ofte ikke er billige.

Air-Conditioning Channel®


Så du SKY i årets TOUR med deres special konstruerede tøj med små vævede forhøjninger der skulle øge luftpassagen? Well, X-bionic har eksperimenteret med den slags i mange år. I de her produkter er det dog ikke Aero fordele der er tænkt på, men derimod muligheden for at “lede” luft rundt om arme og ben, for på den måde at køle områder der normalt ikke bliver kølet.

Det føles som om det virker på cyklen, men det er altså meget svært at vurdere hvordan luften smyger sig om ens krop når man sidder på cyklen… så her må vi bare tage X-bionics or for gode varer.

Topkvalitet – til en pris der matcher

Vi kan bestemt anbefale løse ærmer og løse ben til alle der ønsker et produkt der sidder tæt, har en høj kvalitet der holder LÆNGE! – og som enten gerne vil eksperimentere lidt med kompression på cyklen, eller har prøvet det og synes det virker for dem.

Det er ikke de billigste løse ærmer og ben der findes, men omvendt er kvaliteten super høj, vores vurdering er at du vil kunne bruge dem jævnligt i 4 -5 år, uden at opleve nævneværdig fald i produktets elasticitet og farve (hvis du altså vel at mærke ikke vasker dem ved alt for høje temperaturer og tørretumbler dem som vi har gjort… det anbefaler vi ikke!).

Vejl pris

X-bionic: Energy Accumulator® PK-2 løse ben: Set på nettet til 449,- kroner

X-bionic: Energy Accumulator® XQ-2 løse ærmerSet på nettet til 549,- kroner