En billedlig smuk men hård tur på tværs af Danmark udført af Ultra biker Jakob Carlsen

En nærmest episk og mediterende cykeltur fra Dragør til Skagen fordelt over 7 dage. Udført og eksekveret af Jakob Carlsen.

Race Across Denmark en nærmest episk cykeltur for hjerne, hjerte og sjæl.

Jakob Carlsen er til daglig fotograf og ultracykelrytter i sin fritid, med en række ultra cykelløb på sit CV.

Jeg nyder at udse mig nye udfordringer, som jeg træner og forbereder mig til. Udfordringer i form af ultracykelløb, hvor det hele skal fungere optimalt både hvad angår teknik, udstyr og din egen fysiske formåen. Alt justeres og tilpasses.

Across Denmark 2018

Jakob stillede op i dette års Across Denmark, som er en udfordring på cykel på tværs af Danmark ialt 1350 km i et til tider ganske krævende, udfordrende og skiftende (vejr)miljø.

Der bliver jo kørt på al slags underlag, du kan således ikke vælge cyklen med de smalle fælge, du vælger den robuste lidt bredere og tungere løsning, og den følger dig så hele vejen – alle 1350 km. Læg dertil at alt dit udstyr skal med hele vejen rundt.

Vejr, vind og øvrige forhold

Turen foregik i det vejr der nu møder dig, og du må herefter tilpasse dig vejret, vindens og vejens beskaffenhed. Du har dine GPS koordinator, og så er det ellers bare derud af. Jakob Carlsen kunne holde et gennemsnitspace på 14-15 km timen. Med et par indlagte spisepauser undervejs, så komer du nurtigt til at bruge 10 timer i sadlen, hvis du også skal lægge 120-140 km bag dig dagligt.

Der cykles fra tidlig morgen til sen aften – og dagen rammes smukt ind af soveposen.

Du har dig selv, din cykel og dit udstyr – ingen depoter eller hjælpere undervejs.

  

 

Dagene består i, at du står op om morgenen, og pakker dit telt og sovepose sammen, sætter dig på cyklen, og kører ca 10 timer – nogen dage flere timer – så finder du et shelter om aftenen eller et sted, hvor du kan slå dit telt op. Du kryber i soveposen, hvor du sover til næste dag, hvor historien så gentager sig. Mad, kaffe, drikkelse – alt bliver indtaget undervejs. Jakob Carlsen havde intet med sig til at forsøde tilværelsen, når der var pause i shelteret eller i teltet. Jo mere enkelt, desto færre genstande jeg skulle køre med, desto lettere oppakning.

Der overnattes hvor det nu lige passer med din tur, hvor du kan finde et sted at slå dit telt op – Der må gerne overnattes på hoteller og lign. Det skal blot være offentligt tilgængeligt – noget som alle har adgang til. Jakob Carlsen valgte den mindre bekvemme løsning idet overnatningsstederne var skovstykker og sheltere.

Udfordringer på din vej

Race Across Denmark er ikke en konkurrencemæssig hård tur, der er kun få deltagere. Udfordringen består i at gennemføre og kampen med dig selv undervejs.

 

Det er en lidt anden type udfordring der møder dig på denne tur. Vejr, vind og sol må du tage som det kommer, men du skal samtidig selv finde vej, og navigere omkring det, som møder dig på din vej. Hvad angår valg af udstyr og tøj, så er det vigtigt, at det fungerer. Jakob Carlsen kører i cykeltøj fra X-Bionic.

Jacob Carlsen kører i cykeltøj fra X-Bionic, det skal fungere i al slags vejr – flere timer om dagen.

Jeg oplever at cykeltøjet fra X-Bionic fungerer bedst i de situationer, hvor jeg skal sidde på cyklen adskillige timer hver dag. Her er det vigtigt, at du kan holde en stabil kropstemperatur, hvor tøjet på samme tid kan holde dig varm og tør ved nedbør, og samtidig hjælpe dig af med overskudsvarmen. Tøjet skal fungere på en sådan måde, at du kan rette din opmærksomhed mod selve udførelsen.

Hvis tøjet ikke fungerer “godt nok”, hvis du fryser, hvis du er for varm, eller det bare generer, så fjernet irritationen ved tøjet din opmærksomhed fra det som det handler om – i dette tilfælde at cykle, og det går bare ikke. Dit tøj skal fungere uden at du tænker over det – det skal bare være der, og sikre din krop bedst mulig forhold.

Jakob Carlsen kom godt igennem løbet. Han kom i mål som den første med et forspring på 22 timer ned til nummer to. Der blev undevejs tid til at tage en række foto, som er med til at skabe rammerne om denne historie. Næste udfordring bliver til april, hvor der skal cykles i Arizonas ørken – et ultraløb der kalder på sine helt egne udfordringer.

Hjemme igen hvor der skal luftes og vaskes

 

Foto af Jakob Carlsen selv. Det blev til en længere fotorække, hvor Jakob formår både at fange den stemning der mødes og de særlige situationer der opstår undervejs.

Her finder du Jakob Carlsen

Mere om Across Denmark