On Cloudboom – handle with care – it’s explosives

Dynamite from Schwitzerland

On har allerede udviklet en del letvægtssko. Det er nærmest en del af dette brands DNA, at levere lette performance sko, hvor det handler om at konkurrere, om at forbedre sin personlige rekord og tilvejebringe de bedste betingelser for et godt resultat. Listen af performancesko fra On er allerede lang – ingen nævnt ingen glemt.

Det er således imødeset med spænding, at On har lanceret den efter egne ord ”bedste og hurtigste sko til den krævende atlet” – i en tid hvor carbon og speedboard er de store buzzword og klassisk løbesko fordufter lidt i horisonten – når det kommer til high performance. Det kunne frygtes at On, i bestræbelserne på at opnå den ypperste løbeperformance, ville gøre dette på bekostning af komfort og good feeling. Man kunne også frygte, at denne type sko, vil være forbeholdt eliten og superatleterne. Et par myter som blev punkteret efter at have prøvet skoen.

Det var således med spænding, at jeg som testperson tog disse sko på for første gang.

Min første fornemmelse

Når du tager denne sko på for første gang, mærker du straks den tætte kontakt mellem dig og fod. Der er ikke plads til friktion i skoen. Når du bevæger dig det mindste, følger skoen med. Jeg forestiller mig, at det er lidt som, hvis du kommer fra din egen bil og sætter dig ind i en sportsvogn, hvor sportsvognen reagerer på den mindste bevægelse.

 

Skoen er velsiddende og den er let – det vidste jeg fra start for jeg havde læst specifikationerne (herremodellen vejer 220 gram ). Nu taler vi gram her, men det er tilstrækkelig til, at kunne mærke en forskel sammenlignet med en almindelig landevejssko. Når jeg siger almindelig landevejssko her, så ligger der ingen nedgørelse i dette – det er netop med almindelige landevejssko, at jeg har størstedelen af mine daglige træningsture. Lad det blot være sagt: ”du kan mærke en meget stor forskel mellem On Cloudboom og en klassisk sko”.

 

Speedboard hvor komfort og teknologi mødes

On Cloudboom har et spændende speedboard med en krumning som ifølge producenten skulle give det optimale glid, den optimale energioverførsel. Når du ser skoen fra siden, ser du en sko som er let afrundet svarende til den ergonomiske bevægelse du laver, når du henholdsvis lander, og sætter af igen – det bliver en lang glidende bevægelse uden afbrydelser. Du mærker denne fornemmelse når du løber – løbet bliver en glidende overgang.

Skoen er i overdelen både let og luftig. Det er absolut ikke skoen du tager på, når du skal ud en kold vinterdag. Der er ikke meget til at lune eller beskytte mod vejr og vind – dette er en fartmaskine.

 

Test af Cloudboom

Jeg prøvede denne sko i forbindelse med noget højintensitetstræning, hvor der blev løbet små hurtige intervaller, hvor der var behov for både retningsskift og temposkift. Der blev løbet på hårdt underlag.

Allerede ved opvarmningen blev jeg overrasket over, hvor let skoen føltes, jeg blev også overrasket over, at der faktisk var en behagelig stødabsorbering. Stødabsorbering i det område, hvor løberen har sit nedslag er ret robust på Cloudboom. Mange letvægtssko er som at køre i en bil uden stødabsorbering. Det skal sikre, at ingen energi går tabt i bløde mellemsåler, men det betyder så, at dine egne muskler skal give efter for den kraft som nedslaget giver. Cloudboom har en bemærkelsesværdig effektiv og behagelig stødabsorbering på den midterste og bagerste del af skoen. På den forreste del af skoen er sålen minimal, og det er med til at sikre optimal energioverførsel.

Når opvarmningen går over i mere agile øvelser med tempotræning og hurtige vendinger bliver forventningerne til skoen indfriet. Den reagerer på den mindste bevægelse.  Du føler, at du hurtigt accelerer og skoen er let og behagelig. Jeg fornemmer at skoens krumning hjælper mig i mine bevægelser. Selv når du løber i et vedvarende tempo uden retningsskift, så mærkes det, at skoen faktisk yder en tydelig stødabsorbering, og derfor vil skoen også kunne anvendes som konkurrence sko på de helt lange distancer.

 

Sammenfattende

En helt igennem let, hurtig og luftig sko, som henvender sig til løberen som lejlighedsvis har ambitioner om at løbe stærkt til konkurrence eller til træning. Skoen hjælper løberen til en god oplevelse og en god tid. Carbon speedboardet hjælper dig til en glidende overgang mellem nedslag til afsæt, hvor energioverførslen ligger som en behagelig balance, hvor fødderne trækker sig sammen og eksplodere i et nyt afsæt.

Alt førnævnte til trods, den lave vægt, den lette tynde overdel, så er det en sko, hvor der opleves et behageligt nedslag – det er usædvanlig behageligt for en sko af denne type. Du kunne fristes til at tage denne sko på til en frisk 10 km. Gør det og nyd det, (men lad det ikke blive en vane).

En behagelig nyskabelse fra On.

Denne sko forhandles hos

Racing Denmark

Endurance Sport

Intersport Lyngby

webshop